Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Woning kopen met hypotheekverklaring

Maak grotere kans om het winnende bod op een woning te doen met een hypotheekverklaring

Een woning kopen in 2022? Gaat het je dit jaar eindelijk lukken? Je hebt je al bij diverse makelaars ingeschreven om al eerder op de hoogte te zijn van welke woningen er aangeboden worden. Je hebt al je spaargeld al gereserveerd en je hebt bij een hypotheekadviseur al gevraagd wat je financiële mogelijkheden zijn.

 

Al vaak heb je nèt achter het net gevist omdat andere mensen veel meer boden dan de vraagprijs. Wat kun je nu nog doen?

Bij de biedingen op een huis kijkt de verkopende partij óók naar de ontbindende voorwaarden die jij stelt. De meest gebruikelijke aankoopvoorwaarden zijn of je de financiering wel rond krijgt en of er geen technische gebreken aan het pand zijn. Die eerste voorwaarde zou je niet hoeven stellen als je zeker wist dat je het aankoopbedrag plus de kosten echt ter beschikking zou hebben toch?

 

En als dat nu eens kon? Bijvoorbeeld door de verkopende partij een #aankoopgarantie te kunnen geven?

Bied de verkoper zekerheid

De verkoper kan bijvoorbeeld eisen dat je een #hypotheekverklaring overlegt, een soort zekerheid van aankoop. Dat komt vooral bij nieuwbouw steeds vaker voor. Wat staat er in zo’n hypotheekverklaring? Daar zie je hier een voorbeeld van.

Hypotheekverklaring

Voorbeeld hypotheekverklaring (namen en adres fictief):

 

Hierbij verklaar ik dat op 16 februari 2022 onderstaande persoon/personen de financieringsmogelijkheden bij [naam hypotheekverstrekkende instelling](bank) heeft/hebben laten doorrekenen met betrekking tot het project:

 

Naam gebied en/of wijk: [De Tuinen Vathorst]
Fase: [Tuin 23]
Plaatsnaam: [Amersfoort]

 

Naam/namen: X.Y. de Wit en P.R. van Zanten
Adres: [straatnaam]
Woonplaats: [postcode] [Plaats]

 

Samen hebben we de situatie doorgerekend en zijn tot de conclusie gekomen dat de koopsom van € 810.000 euro op basis van de bij ons bekende gegevens mogelijk moet zijn. Deze verklaring is alleen geldig voor bovengenoemd project en is bedoeld als verklaring richting de projectontwikkelaar. Als in de toekomst omstandigheden wijzigen zal voor de hypotheek een nieuwe berekening gemaakt moeten worden.

Aankoopgarantie

Met zo’n document geef je als bieder de verkoper een #aankoopgarantie, ook wel #aankoopzekerheid genoemd. In feite geef je daarmee al vóór het tekenen van het koopcontract aan dat je de financiering al rond hebt. De overheid is zelfs al van plan deze hypotheekverklaring met makelaars en hypotheekverstrekkers te bespreken en het wellicht zelfs onderdeel van het koopproces te maken.

Grote voordelen van bieden met aankoopgarantie

Het grote voordeel is dat het koopproces aanzien versneld wordt. Want stel je voor dat de verkoper ook een ander huis wil kopen en dus zeker zijn van de verkoop van de huidige woning. Jij kan dan sneller schakelen en bieden dan anderen wanneer je aankoopzekerheid biedt. Dan hoeft de verkoper niet bang te zijn dat de verkoop uiteindelijk toch weer niet door gaat en hij zelf ook niet verder kan met de aankoop van zijn volgende woning.

En misschien vindt de verkoper zelfs wanneer jouw bod lager is dan van die ander die mét voorbehoud biedt, wel interessanter.

Gaat het jou zo ook lukken je droomhuis te kopen?

Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden bekend van mensen die met hun bod zonder voorbehoud sneller een woning konden kopen. Gaat het jou op deze manier ook lukken om eindelijk je droomhuis te kopen?

Hoe dit precies werkt en wat jouw financiële mogelijkheden zijn, leg ik graag uit in een persoonlijk adviesgesprek.

 

Een woning kopen met #aankoopgarantie biedt echt grote voordelen!