Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor hypotheekregels in 2022?

Belangrijke wijzigingen in 2022 in regelgeving voor hypotheken - 5 op een rij.

In 2022 zijn er weer veranderingen in de regels rondom hypotheken. Zo gaat de maximale hypotheekrenteaftrek verder omlaag en kun je meer lenen als je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluit. Wij informeren je over de belangrijkste wijzigingen.

Zo wordt er rekening gehouden met je leeftijd, je inkomen, het wel of niet hebben van een private lease  auto en of je partner misschien al is overleden. Hieronder vind je  5 belangrijke regelwijzigingen.

1. Hypotheekrenteaftrek 2022

De hypotheekrenteaftrek daalt in 2022 opnieuw voor inkomens boven € 69.398. Die mogen nu nog 43% aftrekken bij hun belastingaangifte, maar volgend jaar nog maar 40%. Hetzelfde geldt voor de aftrek van eenmalige kosten, zoals de afsluitkosten van de hypotheek. In 2023 gaat het tarief nog verder omlaag, dan naar 37,05%.

2. Maximale hypotheek 2022 met NHG

In 2022 kun je voor een NHG-hypotheek maximaal € 355.000 lenen. Nu is dat nog € 325.000. Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan is de grens zelfs € 376.300. Verder dalen de eenmalige kosten die je voor de hypotheekgarantie moet betalen. Nu bedragen die nog 0,7% van de lening, volgend jaar is dat 0,6%. Deze kosten mag je eenmalig aftrekken bij je belastingaangifte.

3. Overdrachtsbelasting 2022

Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis niet meer dan € 400.000 kost. Kopers ouder dan 35 die het huis zelf gaan bewonen, betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Koop je een huis om het te gaan verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

4. Minder hypotheek bij private lease

Als je privé een auto least, heeft dat vanaf 1 april een negatief effect op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf dan wordt je private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65%. In de praktijk betekent dit vaak dat je maximale hypotheek tienduizenden euro’s lager uitvalt.

5. Eigenwoningregeling

In de eigenwoningregeling staan de fiscale regels over de hypotheekrenteaftrek beschreven. De regeling verandert per 1 januari 2022 op enkele punten. Op die manier wil de overheid de regels eerlijker maken voor onder andere huiseigenaren van wie partner is overleden. Een gedetailleerd overzicht van de verandering vind je op de website van de Rijksoverheid.

Erkend hypotheekadviseur

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen?

 

Heb je vragen over (het oversluiten van) je lopende hypotheek? Neem gerust contact met me op! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken.

 

Onder het genot van een goede kop koffie of thee bij ons op kantoor, of desgewenst bij je thuis of via telefoon of internet, adviseer ik je graag over de mogelijkheden die je hebt.