Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Wat is mogelijk bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek?

Profiteren van de lage hypotheekrente

 

De hypotheekrente is historisch laag. Ook met een lopende aflossingsvrije hypotheek kunt u hiervan profiteren. Met oversluiten kunt u opnieuw de rente en de voorwaarden van de hypotheek vastleggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek oversluiten bent u aan een aantal regels gebonden.

 

Voordelen aflossingsvrije hypotheek behouden

 

1,1 miljoen Nederlanders hebben een hypotheek die (geheel of gedeeltelijk) aflossingsvrij is. Omdat daarbij niet of beperkt wordt afgelost, zijn de maandlasten laag. Daarnaast wordt met een blijvend hoge hypotheek optimaal gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek.

 

Veel huizenbezitters willen deze voordelen graag behouden. Zij moeten er echter rekening mee houden dat de aflossingsvrije hypotheek niet altijd ongewijzigd kan worden meegenomen bij oversluiten.

 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten aan regels gebonden

 

Het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek is aan de volgende regels gebonden:

 

-Er moet sprake zijn van een ‘zuivere oversluiting’, dus overnemen van de oude situatie.

 

-De nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige hypotheeknormen. Deze mag dus niet hoger zijn dan u op dit moment maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. Daarnaast mag bij sommige geldgevers niet meer geleend worden dan de woningwaarde.

 

-Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat maximaal 50% van de hypotheek aflossingsvrij mag zijn. Bij een aantal geldverstrekkers is dit percentage hoger (80%), en 100% aflosvrij is soms ook mogelijk.

 

-Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek naar NHG, geldt altijd deze 50%-regel.

 

-Bij het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013, blijft de fiscale aftrek behouden. De aflosverplichting voor de hypotheekrenteaftrek geldt dus niet voor u. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.

 

-U mag nooit meer aflossingsvrij lenen dan uw huidige aflossingsvrije hypotheek. Wilt u de hypotheek verhogen? Dan moet u van de fiscus aflossen, maar u kunt ook kiezen om dit niet te doen.

 

Ook bovenstaande regels moeten worden meegenomen om te bepalen of uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten voordelig is. Vraag ons de laagste rente ‘aflosvrij’ van dit moment.

 

Starten met aflossen of niet?

 

Oversluiten is ook het moment dat u opnieuw de voorwaarden voor uw hypotheek kunt vastleggen. Daarbij kunt u kiezen om uw hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Dit heeft de volgende voordelen:

 

-U verlaagt het risico op betalingsproblemen als de hypotheekrente stijgt of uw inkomen daalt.

 

-U anticipeert op de mogelijkheid dat de bank de hypotheek na 30 jaar kan opeisen.

 

-U komt in aanmerking voor rentekorting of voorkomt een rente-opslag.

 

-Niet alle geldverstekkers bieden aflossingsvrije hypotheken aan.

 

Door te kiezen voor aflossen stijgen uiteraard uw maandlasten. Kijkt u puur naar de rente, dan bent u juist goedkoper uit door te kiezen voor aflossen. Daarbij verlaagt u het risico op betalingsproblemen in de toekomst.

 

Naast een lagere rente, biedt oversluiten u de kans om de voorwaarden van de hypotheek opnieuw vast te leggen. Wat voor u het meest voordelig is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een hypotheekadviseur kan u helpen met het maken van de juiste keuzes.