Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Wat doet een notaris voor je bij aankoop van een woning?

Wat doet een notaris voor je bij aankoop van een woning?

Voor de aankoop van een woning heb je een notaris nodig.

 

Aan de hand van de koopakte stelt de notaris een leveringsakte op, ook wel genoemd transportakte of overdrachtsakte. Hierin is officieel vastgelegd dat de woning en de grond in eigendom worden overgedragen van verkoper naar koper. De notaris is als enige bevoegd om deze akte op te stellen.

 

Tevens regelt de notaris de inschrijving van de woning in de openbare registers (Kadaster), waardoor het eigendom van de woning op jou overgaat. Wanneer er op de woning een hypotheek is gevestigd, regelt de notaris de inschrijving van je hypotheek in de hypotheekregisters. In deze akte is vastgelegd, dat je nieuwe woning als garantiestelling wordt aangeboden aan de geldgever/hypotheekverstrekker.

 

Beide akten zullen eerst in conceptvorm naar je worden toegezonden. Op de overdrachtsdatum van de woning zal de notaris zowel verkoper als koper uitnodigen om de transportakte te tekenen op kantoor. Vervolgens wordt door koper de hypotheekakte getekend, waarbij in veel gevallen de notarisklerk zal tekenen namens de hypotheekverstrekker.

 

Lees ook: 

 

Wat zijn de notariskosten bij de aankoop van een woning?

 

Hoe kies je nu de juiste notaris bij aankoop van een woning?