Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Uw rentevastperiode loopt af, en nu?

Uw rentevastperiode loopt af, en nu?

Over het algemeen sluit u een hypotheek af voor een langere periode, vaak dertig jaar. Dit wil echter niet zeggen dat er in de tussentijds niets met uw hypotheek gebeurt. Soms doet u er goed aan om uw hypotheek (bijvoorbeeld een verzilver hypotheek) tussentijds over te sluiten. Zeker wanneer uw rentevastperiode af loopt is dat een mooi moment om nog eens kritisch om u heen te kijken en de mogelijkheden te onderzoeken.

De regels rondom het doen van een nieuw rentevoorstel zijn veranderd. Waar uw geldverstrekker eerder 1 maand voor het einde van de rentevastperiode verplicht was om u een nieuw voorstel te doen, is dit sinds 1 januari 2013 verlengd naar 3 maanden. Het voordeel voor u is dat u op deze manier meer tijd om rond te kijken, te vergelijken, te onderhandelen en eventueel over te stappen.

Voor 2013 was het gebruikelijk dat uw hypotheekadviseur provisie ontving voor het bemiddelen van de hypotheek. Deze provisie werd betaald door de geldverstekker. Per 1 januari 2013 zijn ook deze regels veranderd en sindsdien berekent de tussenpersoon advieskosten aan u. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat uw adviseur of tussenpersoon geen advieskosten mag berekenen wanneer een gewone verlenging van de rentevastperiode plaats vindt, mits deze hypotheek voor 2013 is afgesloten.
Indien u bij de verlenging van de rentevastperiode een belangrijke wijziging wilt aanbrengen in de hypotheek, bijvoorbeeld aanpassing van de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering, mag de adviseur wél een redelijke vergoeding van u vragen. De hoogte van deze vergoeding is per adviseur of tussenpersoon verschillend.

Bij de afloop van een rentevastperiode kunt u vrijwel altijd overstappen naar een andere geldverstrekker, zonder dat u een boete hoeft te betalen. Er bestaan ook uitzonderingen op deze regel, dus vraag uw adviseur altijd naar de specifieke mogelijkheden en gevolgen voor uw persoonlijke situatie.