Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Uw huis energiezuinig maken met de hypotheek ?

Vaart maken met verduurzaming van huizen

 

Het Kabinet wilt (op korte termijn) zorgen voor meer huizen die energiezuinig zijn. Zo worden nieuwbouwhuizen niet zo maar meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als alle andere duurzame alternatieven (denk aan bijvoorbeeld het warmtenet) onmogelijk of te duur zijn.

Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer vindt het Kabinet. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt de verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is dit op verschillende manieren een duurzame investering.

 

Extra financieringsmogelijkheden voor verduurzaming huis nog niet populair

 

Hier wordt nog niet veel gebruik van gemaakt. In 2017 is bij 2% van de nieuwe NHG-hypotheken gebruik gemaakt van de extra financieringsmogelijkheden. Een duidelijke indicatie dat het verduurzamen (nog) niet zo populair is onder huizeneigenaren.

 

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek

 

Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie.

Hier een overzicht van de mogelijkheden:

 

  1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming: Wie overwaarde heeft zou dit in kunnen zetten om de woning te verduurzamen. U kunt uw hypotheek verhogen of een nieuwe ‘groene’ hypotheek afsluiten naast uw al bestaande hypotheek. Laat uw mogelijkheden deskundig berekenen en maak gerust een afspraak! 
  2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen: Vanaf 2018 kunt u niet meer lenen dan de waarde van de woning. In de hypotheeknormen is echter een uitzondering gemaakt bij energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan worden opgerekt tot wel 106%. 
  3. Meer lenen als u kiest voor een duurzaam huis: Wie een duurzaam huis koopt, kan meer lenen op basis van het inkomen. Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld. Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag u tot € 25.000,- meer lenen.
  4. U krijgt rentekorting bij ‘groene hypotheek’: Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels een ‘groene hypotheek’ aan. U krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.  Voorbeelden: 1. Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijgt u 0,2% rentekorting. 2. Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan. 3. Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro. 4. Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard hun meest gunstige rente. 
  5. NHG voorwaarden zijn versoepeld: Bij de financiering van energiebesparende maatregelen onder NHG, is vooraf een nota indienen niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dient u de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.
  6. Locale subsidies van rijk, gemeente of provincie: Talrijke locale initiatieven maken het mogelijk om goedkoop groen te kunnen worden.  Door de vele regeleingen en uitzonderingen raden wij aan om bij een financieel adviseur advies in te winnen. Veel regelingen sluiten elkaar uit. Laat u eerste goed informeren, welk pad u moet volgen om het maximale eruit te kunnen halen.