Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Schenken voor een woning of hypotheek

 Een steuntje in de rug bij de hypotheek

 

Starters kunnen vaak wel een steuntje in de rug gebruiken voor de aankoop van een woning. Zeker nu de hypotheeknormen net iets strenger zijn geworden. Dit geldt ook voor de huizenbezitters die hun woning hebben gekocht op de piek van de woningmarkt en waarvan de woningwaarde is gedaald.

 

Familieleden, vrienden of bekenden kunnen hen helpen met een schenking. In 2018 kan dit fiscaal vriendelijk door de verruimde schenkingsvrijstelling. En met een ‘leen-schenk-constructie’ profiteren zowel degene die schenken als de begunstigde.

 

Vrijstelling bij schenking voor woning

 

De schenkingsvrijstelling voor de woning verhoogd tot wel 100.000 euro. Tot dit bedrag kunt u eenmalig belastingvrij schenken aan iemand voor de aankoop van een woning, maar dat geldt ook voor het aflossen van de hypotheek, het opvangen van een restschuld of het onderhoud of verbetering van de woning.

 

Een familieband is geen eis meer voor een schenkingsvrijstelling. Wel moet de ontvanger tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Koppels worden bij de schenking als 1 persoon gezien.

 

Schenking over meerdere jaren

 

Een schenking onder de verhoogde vrijstelling tot 100.000 euro mag u over de komende 3 jaar verspreiden. De ontvanger moet op de data van alle schenkingen aan het leeftijdscriterium van tussen de 18 en 40 jaar voldoen en over elke deelschenking een belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt.

 

Lenen en weer schenken voor de hypotheek

 

Door een combinatie van lenen en schenken kan nog meer voordeel behaald worden. Bij een leen-schenk-constructie profiteren zowel de schenker als de ontvanger:

 

– Naast de hypotheek wordt een deel van de koopsom onderhands geleend.

 

– Beide partijen spreken een looptijd en rente af (dat fiscaal aftrekbaar is!)

 

– Een deel van de jaarlijkse aflossing wordt terug geschonken.

 

 

Dit zorgt voor een mooie win-winsituatie. De koper van de woning kan meer lenen tegen hele gunstige voorwaarden. Degene die het geld ter beschikking stelt kan rekenen op een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment.