Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
NHG-grens hypotheken

NHG-grens hypotheken

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bepaalt hoeveel iemand aan NHG-hypotheek kan krijgen. Steeds meer hypotheken komen voor de garantie in aanmerking, zeg ook het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

De zogeheten NHG-grens is dit jaar 265.000 euro. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, is de grens zelfs nog hoger. Dan kan maximaal 280.900 euro worden geleend.

De NHG is in het leven geroepen om in economisch ongunstige tijden een vangnet te bieden voor als mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Reden van het opschroeven is dat de huizenprijzen in de lift zitten. Begin dit jaar ging het bedrag dat maximaal geleend kon worden om voor de garantieregeling in aanmerking te komen, ook al iets omhoog.

Ook mogen tweeverdieners weer wat meer lenen als ze een huis willen kopen. Dan mag voor het bepalen van de hypotheek 70 procent van het inkomen van de minst verdienende partner worden meegeteld.  Maar let op, het ligt net iets genuanceerder dan dat het doorgaans in de pers wordt vermeld.

Eigenlijk tellen beide inkomens van tweeverdieners volledig mee bij een aanvraag voor een hypotheek, maar ook dat ligt net weer iets genuanceerder. Wij als onafhankelijke hypotheekadviseur rekenen het graag voor.