Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Hoe koop je als starter nu nog een eigen woning?

Hoe koop je als starter nu nog een eigen woning?

De prijzen van koopwoningen blijven maar stijgen!  Voor veel starters op de woningmarkt een regelrechte ramp. Zo is het wel heel moeilijk om je eerste woning te kopen. Gelukkig zijn er toch nog een paar mogelijkheden om je doel te bereiken. Bij FinFit informeren we je graag over de belangrijkste opties. 

 

De Startersregeling

 

Onderzoek eens of je in aanmerking komt voor een (starters)regeling. Zo biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een Starterslening. Deze overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van je eerste huis en het maximale bedrag dat je kunt lenen binnen de NHG. Misschien kun je dan wél die woning kopen die bij jou past.

Een Starterslening sluit je af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat geeft extra zekerheid.  Maar Let op!  Check wat de voorwaarden zijn en op de website van het SVn kun je controleren welke gemeenten de regeling aanbieden:

https://www.svn.nl/particulieren/situaties/eerste-woning-kopen/

 

Duokoop

 

Een andere mogelijkheid is Duokoop. In dat geval koop je alleen het huis en pacht je de grond. Als je wilt, kun je de grond later alsnog kopen. Doe je dat niet, dan moet je erfpacht blijven betalen, ook als je de hypotheek hebt afgelost. Duokoop is op de lange termijn duurder dan een annuïteitenhypotheek. Maar het kan een prima (tijdelijke) oplossing zijn als je te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kopen inclusief de grond.

 

https://duokoop.nl/veelgesteldevragen/wat-is-duokoop

 

Koopgarant en KOOPstart

 

Twee andere opties zijn Koopgarant en KOOPstart. Als je van deze regelingen gebruik maakt, krijg je korting op een huis van een woningcorporatie of projectontwikkelaar.

 

KOOPstart

 

Heb je bij de verkoop overwaarde of verlies? Dan deel je dat met de woningcorporatie of projectontwikkelaar volgens een staffel die is gebaseerd op de korting die je hebt gekregen.

 

https://www.opmaat.nl/particulier/koopstart/

 

Koopgarant

 

Bij Koopgarant belooft de woningcorporatie of projectontwikkelaar jouw huis binnen drie maanden terug te kopen als je wilt verhuizen. Je mag het huis niet aan een ander verkopen.

 

https://www.opmaat.nl/particulier/koopgarant/

 

Deels aflossingsvrij

 

Onder starters worden deels aflossingsvrije hypotheken weer populair. Je hebt dan geen renteaftrek. Maar omdat de hypotheekrente erg laag is, is het belastingvoordeel beperkt. En omdat je bij deze hypotheekvorm niet aflost, zijn je maandlasten al snel honderden euro’s lager. Dat lijkt aantrekkelijk, maar er is ook een risico. Want aan het einde van de rit blijft een aflossingsvrije hypotheek gewoon een lening die je moet afbetalen. Na dertig jaar een nieuwe hypotheek afsluiten is lang niet altijd mogelijk.

 

Hulp van je ouders, de JUBELTON 

 

Nog een manier om het huis van je dromen te kunnen kopen, is met hulp van je ouders. Zo mogen ze je eenmalig voor je huis een bedrag van ruim € 100.000 belastingvrij schenken als je jonger bent dan 40 jaar. Of ze kunnen je geld lenen. Zolang jullie daarbij voldoen aan de hypotheekregels, mag je de rente gewoon aftrekken. Zo blijft het geld in de familie.

 

De beste hypotheek voor jou

 

Goed hypotheekadvies is altijd maatwerk. Laat je daarom adviseren door een specialist. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken en alles wat daarmee samenhangt. Bel of mail me gerust om eens een afspraak te maken.