Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
Herstel woningmarkt door subsidies en schenkingen
Herstel woningmarkt door subsidies en schenkingen

Verschillende berichten in de media geven het al een tijdje aan. De woningmarkt is herstellende. Goed nieuws voor veel woningeigenaren, misschien zelf een opluchting. Maar waar komt dit herstel vandaan?

Voor een groot deel is het herstel te danken aan subsidies van de overheid en leningen of schenkingen van familieleden. Dit is de conclusie van de Volkskrant na een inventarisatie bij notarissen, makelaars, de Belastingdienst, het Kadaster en andere betrokken partijen.

Schenkingen
10 tot 15% van de woningaankopen werd in de eerste helft van dit jaar gefinancierd met een schenking van de ouders.
Tienduizenden ouders maakten gebruik van de tijdelijke mogelijkheid om hun kinderen tot € 100.000,- belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van de startershypotheek. Mede hierdoor ligt het aantal schenkingen nu 17 keer zo hoog als drie jaar geleden.
Gemiddeld bedraagt het schenkingsbedrag € 60.000,- per schenking.

Leningen
Bij 8 tot 9 % van de woningtransacties werd geleend van familieleden. Dit gebeurde via de familiebankconstructie. Dit percentage ligt ongeveer gelijk aan de percentages van voorgaande jaren.

Subsidies
De startersleningen van het rijk, de gemeente of de provincie speelde in 4 tot 6 % van de aankopen een rol. Dit is twee keer zo veel als vorige jaar. De gemiddelde starterslening, die als aanvulling op de hypotheek verstrekt wordt, bedraagt € 28.500,-.

Wilt u weten welke mogelijkheden voor u van toepassing kunnen zijn? Of wilt u uw kind(eren) of familielid/leden helpen met een schenking? Neem dan contact met ons op. We dokteren het graag voor u uit.