Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8
In 2021 al besparen voor 2022

Besparen in 2022? Dit kwartaal kun je daar al mee beginnen.

Je kunt deze laatste maanden van 2021 je geld al zo besteden dat het je in 2022 besparingen oplevert!

Hoe je dat kunt doen lees je hier:

De jaarruimte van je pensioen

Heb je toevallig een pensioengat? Dan is het verstandig dat fiscaalvriendelijk aan te vullen. Als je al langer niet genoeg pensioen opgebouwd hebt dan kun je zelfs de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar  benutten. Je moet dan de inleg wel voor het eind van 2021 doen.

 

Wil je berekenen hoeveel jaarruimte je hebt, kijk dan even op deze pagina van de Belastingdienst!

Schenkingsvrijstellingen

In principe moet je belasting betalen als je een schenking ontvangt. Gelukkig bestaan er ook uitzonderingen, waarbij vrijstelling geldt.

 

Voor een schenking van ouders aan hun kind geldt in 2021 een vrijstelling van € 6.604. De belastingdienst ziet een stel ouders slechts als één schenker, ook na een scheiding.

Dan kun je dus ook per ouder € 3.302 betalen aan je kind zonder dat de ontvanger daar belasting over moet betalen.

 

Wil je als grootouder een schenking aan je kleinkind doen dan is er dit jaar een vrijstelling van € 3.244 per kleinkind.

 

Er bestaan ook nog enkele eenmalig verhoogde vrijstellingen.

Ouders mogen hun kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar éénmalig € 26.881 schenken zonder dat hier verder regels aan zitten. Voor een dure studie mogen ze zelfs eenmalig € 55.996 schenken zonder dat er belasting over wordt geheven.

 

Verder mag je aan iedere persoon tussen de 18 en 40 jaar een bedrag van € 105.302 schenken voor het kopen, aflossen of verbeteren van hun eigen woning, de zogenoemde ‘jubelton’. Daar hoef je dus geen speciale familieband voor te hebben.

 

De schenker verlaagt hiermee het vermogen in box 3 en de ontvanger hoeft geen belasting over het ontvangen bedrag te betalen zolang deze limieten aangehouden worden!

Groen beleggen

Heb je veel vermogen in box 3 (spaargelden, aandelen, de WOZ-waarde van een tweede huis) ?

Een andere manier om dat vermogen te verlagen is om een deel ervan groen te beleggen. Als je belegt in groenfondsen krijg je namelijk een extra vrijstelling. Die bedraagt € 60.429 en voor fiscale partners het dubbele. Daarnaast krijg je een extra heffingskorting van 0,7% over de beleggingen, wat dus kan oplopen tot zo’n € 800. De uitleg vind je op de website van de Belastingdienst.

Je woning isoleren

Als je een eigen woning hebt, kun je overwegen nog dit jaar extra te isoleren. Met de hoge gasprijzen is dat rendabeler dan ooit. De overheid betaalt nog altijd mee als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Meer hierover lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Woon je in een huurwoning? Dan kun je ook een aantal maatregelen treffen om minder gas en elektra te verbruiken. Denk aan folie achter de radiatoren en dikke overgordijnen!

Grote uitgaven nog dit jaar doen

Ben je van plan om binnenkort grote uitgaven te doen zoals de aankoop van een nieuwe auto of een boot? Of vind je een aannemer die de al geplande verbouwing van je keuken of badkamer toch nog dit jaar kan doen?

 

Als je veel spaargeld hebt, kan het verstandig zijn het geld nog dit jaar uit te geven, zodat je op 1 januari 2022 minder geld op je rekening hebt staan. De vrijstelling in box 3 is in 2022 € 50.650 per persoon en het dubbele voor fiscale partners. Als je meer vermogen hebt, dan moet je daarover belasting betalen.

Aftrekposten 2022 vooruit betalen

Soms is het fiscaal interessant om kosten die je mag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting vooruit te betalen. Hypotheekrente, bijvoorbeeld. Dat geldt vooral als je dit jaar meer dan € 69.398 verdient. Dit jaar mag je dan nog 43% aftrekken, volgend jaar nog maar 40%.

 

Vraag wel even na of dat kan bij jouw hypotheek. Ook oversluitkosten, advieskosten en boeterente mag je trouwens aftrekken.

Hypotheek extra aflossen

Het aflossen van je hypotheek kan ook een bestemming zijn van je (extra) spaargeld. Informeer even bij je adviseur hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Meestal is dat minstens 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Vraag ook naar de doorlooptijd, zodat je zeker weet dat je aflossing vóór 1 januari 2022 is verwerkt, het kan soms wel meer dan een maand duren!

Advies nodig?

Vind je het lastig om dit zelf uit te zoeken en wil je deze kans op fiscaal voordeel niet missen? Neem dan contact op, dan plannen we een gesprek in. Als expert op het gebied van financiële zaken sta ik je graag bij en vinden we samen de beste aanpak voor jouw persoonlijke situatie.