Advies op maat
Terugbelservice
Onze klanten geven ons een 9.8

extra hypotheek voor verduurzaming met je energielabel

Hogere hypotheek bij verduurzaming

Er zijn extra zeer gunstige hypotheek mogelijkheden om je huis te verduurzamen bij een laag energielabel. Of wil je je woning energiezuiniger maken? Dan kun je in veel gevallen ook een hogere hypotheek afsluiten, tegen gunstige rente en voorwaarden.Het lage energielabel bepaalt tegenwoordig wat je (extra) mag lenen voor deze verduurzaming.Het maakt niet uit of je het huis koopt of al in bezit hebt. Met energielabel A+++ tot en met energielabel G, heb je de mogelijkheid om meer te lenen voor verduurzaming.Vanaf 1 januari 2024 is het extra bedrag gekoppeld aan het actuele energielabel van je woning. Voor woningen zonder energielabel, met energielabel A of energielabel B gaat het om € 10.000 meer lenen boven op de maximaal haalbare hypotheek. Voor woningen met energielabel C of energielabel D is dat € 15.000 en voor woningen met energielabel E, energielabel F of G mag je zelfs € 20.000 meer lenen.

 

Met speciaal maatwerk is het bij bepaalde hypotheekverstrekkers mogelijk om zelfs 65.000 euro  extra hypotheek te verkrijgen tegen extra lage rente..

Huidig Energielabelextra hypotheek bij verduurzaming
Géén energielabel€ 10.000
Energielabel G€ 20.000
Energielabel F€ 20.000
Energielabel E€ 20.000
Energielabel D€ 15.000
Energielabel C€ 15.000
Energielabel B€ 10.000
Energielabel A€ 10.000
Energielabel A+€ 10.000
Energielabel A++€ 10.000
Energielabel A+++€ 10.000
Energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie€ 0
Energielabel A++++ met garantie voor minimaal 10 jaar€ 0

Let op:

Er wordt gekeken naar het huidige energielabel, dus niet naar het hogere energielabel ná de verbouwing.

 

Het maakt niet uit of je woning als gevolg van deze investering een beter energielabel krijgt.

 

Je mag het extra bedrag ook lenen als de hypotheek hoger wordt dan de waarde van je woning, met een maximum van 106% van de getaxeerde waarde na de aanpassingen.

 

Energiebesparende Maatregelen

Als je je woning gaat verduurzamen, dan kun je de kosten daarvoor gunstig lenen. Niet alleen kun je meer lenen dan de strenge toetsen toestaan, maar vaak krijg je ook nog eens een gunstige rente.

Dat extra geld moet je binnen vijf jaar gebruiken om de woning te verduurzamen. Het gaat dan uitsluitend om (een combinatie van) de onderstaande energiebesparende voorzieningen (EBV)

 

Gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatieHoog rendement beglazing: HH-glas (tenminste HR ++)Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog HR-glas (tenminste HR++)Douchewarmte-terugwinningsysteemEnergiezuinige ventilatiesystemen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningenBepaalde warmtepompen, zonnecellen of een combinatie daarvanWarmtepompenZonnecellen

Voorwaarde is wel dat je het extra geld gebruikt om je woning energiezuiniger te maken, met de maatregelen uit lijst Energiebesparende Maatregelen. Uiteraard mag je ook andere maatregelen of verbouwingen doen. Voor dat gedeelte krijg je echter geen extra leningsruimte boven op de maximaal mogelijke hypotheek.

 

Moeilijke rekensom?

 

Het vaststellen van je maximale hypotheek was al een moeilijke rekensom en is er door deze veranderingen niet eenvoudiger op geworden. Gelukkig kan ik je erbij helpen. Als Econoom, Erkend Hypotheekadviseur en Erkend financieel Adviseur Duurzaam Wonen, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en op de hoogte van alle recente regels. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met me op.